«پس بنگرید سرانجام كسانی كه پیش از شما بودند چه شد» - قرآن كریم
آگاهید كه قرار است با موافقت رییس «سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری»، آبگیری سد سیوند كه در شمال شهر شیراز و درون تنگهی بُلاغی - میان دو دشت مُرغاب (پاسارگاد) و مرودشت - مراحل پایانی ساخت خود را میگذراند، آغاز شود.
شایستهی اشاره است، تنگهی بلاغی یكی از كممانندترین موزههای طبیعی و زندهی ایران است كه روند زندگى در آن در یك درازاى شگفتانگیز ده هزارساله قطع نشده است. به عبارتی دیگر در آن میتوان از همهی این دورههای پیشاتاریخی و تاریخی (باستانی، اسلامی،...) اسنادی را بهدست آورد كه نهتنها خود آن اسناد از اهمیت بهسزایی در بررسی و شناخت تاریخ و فرهنگ ما برخوردارند (كه آبگیری آن سد میتواند همهی این آثار را به زیر غبار فراموشی و شاید نابودی ببرد)، بلكه خود تنگه یكی از ارزشمندترین سندهای تاریخ ایران است. همچنین رطوبت برخاسته از دریاچهی پشت سد در درازمدت بر زیستبوم منطقه تأثیر گذاشته و با پدید آوردن و رشد دادن گیاهان مخرب بر روی سازههای دشت پاسارگاد، به ویژه آرامگاه كوروش بزرگ (نماد جهانی ارجگزاری به حقوق بشر، و كسی كه به تعبیر علامه طباطبایی در كتاب دینی ما از وی زیر نام «ذوالقرنین» به نیكی یاد شده است)، اثرات ویرانگری بر این یادمانهای گرانقدر خواهد داشت.
از اینرو میخواهیم كه این سد آبگیری نشود چرا كه نهتنها مطالعات جامع و دقیق كارشناسی هنوز به پایان نرسیده، بلكه نتایج آنچه هم كه تاكنون انجام شده دقیقا بر فاجعهبار بودن آبگیری این سد مهر تأیید زده است: از میان رفتن كهنترین راه بازماندهی جهانی، خدشهدار شدن ثبت جهانی پاسارگاد، تخریب سازههای باستانی بر اثر بالا آمدن میزان آبهای زیرزمینی، از میان رفتن گذرگاه تاریخی عشایر و مراتع آنها، محو وضعیت توپوگرافی منطقهی بلاغی، احتمال وقوع زمینلرزه پس از آبگیری سد سیوند، آسیبهای زیستمحیطی ناشی از آبگیری سد همچون نابودی حداقل 8 هزار اصله درخت 500 ساله و هزاران هكتار مرتع و زمین مرغوب كشاورزی و خاك و همچنین گنجینهی ژنتیکی غنی تنگه، و مهمتر از همه، تشویش افكار عمومی و از دست رفتن اعتماد، آسیبهایی است كه از آبگیری سد سیوند حاصل میشود. سرمایهی ملی هزینهشده برای ساخت این سد - كه متأسفانه اكثر آن در یكسال اخیر و همزمان با اعتراضها به ساخت آن، هزینه شده است - هیچ قابل قیاس با سرمایهی انسانی و اثر روانی ناگواری نیست كه بر ایرانیان دوستدار میراث فرهنگی این مرز و بوم خواهد داشت، اثری كه شاید بر روند وقایع آتی ایران تأثیرگذار باشد.
خوانندگان گرامی، هممیهنان ارجمند، مسئولان كشوری!
نمیدانیم كه از روند پر شتاب ویرانسازی آثار تاریخی این سرزمین • در كنار هجمههای وسیع به خود تاریخ و دستاوردهای معنوی نیاكان خردمندمان • تا چه میزان آگاه هستید ولی قطعا نیك آگاهید كه شناخت بهتر تاریخ و فرهنگ دیرینه¬سالمان • كه یادمانهایی چون آنچه در دشت پاسارگاد هست، نمادهای آنان به شمار میروند - در ایستادگی امروز ما در برابر فرهنگ¬های دیگر نقشی به سزا دارد. شوربختانه هر روز بر بلندای سیل بنیانكن تخریب میراث فرهنگی - چه غارت غیرقانونی آن و چه تخریب قانونی آن در لفافهی عمران - افزوده میشود. آبگیری و راهاندازی این سد كه - به درست یا غلط - به نماد مبارزه با بخشی از تاریخ ایران تبدیل شده است، نقطهی اوج چنین حركتی است و این در حالی که سرزمین ما تنها سرزمینی است که هر چند «پر فراز و نشیب»ترین تاریخ را در جهان داشته، هنوز با ریشهی فرهنگی و انسانساز خود در ارتباط بوده و دچار گسست تاریخی نشده است.
باز تأكید میكنیم خواهان توقف ساخت سد سیوند و عدم آبگیری آن هستیم
Thursday, January 4, 2007
سد سيوند را آبگيری نكنيد
Labels - برچسب ها:
Human Rights,
Iran
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment